Wist u dat...
De oorsprong van het Korps Mariniers ligt in de vesting van Hellevoetsluis
Wat zoekt u?

De Rode Leeuw


De Rode Leeuw

Geachte heer V. Vuurtoren,

Naar aanleiding van alle commotie rond de rode leeuw in het ijzeren hekwerk van Landshuis het volgende: in de nacht van dinsdag op woensdag is de goudkleurige leeuw, onderdeel van het hekwerk, op een degelijke en vakkundige wijze rood geschilderd.
Heraldisch gezien is dit volkomen terecht, met dit verschil dat we dan niet van rood, maar van keel spreken. Mocht hier een discussie over ontstaan, dan hoeft men alleen maar de ogen op te slaan naar het timpaan van het huis om te zien dat de rode leeuw van de graven van Holland en later van de Staten van Holland, op een goud veld, de gevel siert.Groot Hellevoet 01- november 2012

Graaf Floris III (1140-1190) een trouwe vazal van de Duitse keizer Frederik Barbarossa, huwt in 1162  met Ada een zuster van de Schotse Koning Willem de Leeuw (1165-1214) van wie het Hollandse gravenhuis de naam Willem en grafelijk wapen met de rode klimmende leeuw op gouden achtergrond overneemt.
De leeuw als zodanig, is een van de vele herkenningstekens in de strijd en deed zijn intrede in de Europese heraldiek door deelname ondermeer aan de kruistochten.

Er is inderdaad een ‘Rode Leeuw’ bij Cuba gesignaleerd tijdens de slag in de baai van Matanzas in 1628. Dit was een oorlogsschip dat deel uitmaakte van de WIC-vloot  die de zilvervloot buit maakte onder Piet Hein.
Uw verhaal in de krant van de geheimzinnige rode leeuw  is hiermee opgelost, en past volkomen bij de fabels rond  Koning Nobel.
Wellicht een tweede reden om de leeuw in het hekwerk rood te houden.

Met vriendelijke groet,
Vereniging tot Bescherming van de Vesting 

Voorzitter/secretaris J.C.H. Jansen
Algemeen  bestuurslid A.C. Pieké


Hellevoetsluis 1november 2012

.

Laatst aangepast (dinsdag, 27 november 2012 18:38)