Catalogus Kunstwerken openbare ruimte Hellevoetsluis

Lijst van kunstwerken in Hellevoetsluis

1947 Verzetsmonument Rijksstraatweg 245 
Ir. H.V. Gerritsen
Een bakstenen gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van zandsteen met daarop een mannenfiguur met fakkel. Het monument is 1.80 meter hoog 4.90 meter breed en 1.60 meter diep.
Tekst: 1940 Ter herinnering aan 1945 Th.J. Kwanten en P. Oranje. Onthuld op 27 september 1947.
De uitvoering is gedaan door P.B. Swildens.

1981 Wandkleed ‘Wollandschap’ Aula aan de Stoofweg
Jopie de Wijs
geboren 1933. De kunstenares werd opgeleid aan de academie te Den Haag als illustratief tekenaar.
Begon met lesgeven. Haar hart lag echter bij textiel. Er ontstonden werken in het ruimtelijke en het platte vlak. Werkt in Papendrecht. De laatste tien jaar schildert ze met acryl en olieverf, voornamelijk landschappen.
Maakt deel uit van ‘Muzewijs’, een overkoepelende organisatie; doel kunst en educatie te bundelen en te etaleren.
Het kleed is door de eigenaars van de aula weggedaan vanwege aanvreet van motten.
De aula blijkt verkocht te zijn met inboedel aan de begrafenisondernemer Kievit in1994

1982 Muurschilderingen Sporthal ‘de Morgenstond’ en turnhal ‘de Fazant’ Theo Janssen
beeldend kunstenaar en fotograaf geboren in 1945 te Heerlen. Groeide op in Rijswijk. Studeerde aan de Technische Hogeschool in Delft en woont sinds 1981 in Zoetermeer. Werkte tot 2007 als verkeerskundig ingenieur bij de SWOV. Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Daarbij is sinds de jaren zeventig, fotografie zijn grootste passie. Geeft fotocursussen.
De muurschilderingen zijn uitvergrote foto’s in een zelfontwikkelde airbrushtechniek. Het werkt als een markeringspunt in de woonwijken. Het laat een spanningsmoment zien van activiteit in de sporthal..
Vanaf 2001 heeft hij: Theo Jansen Fotowerk opgericht.

1982 ‘de Waterkoningin’ Bronzen beeldje Struytse Hoeck winkelcentrum
Tineke Bot
Geboren in1945 is beeldhouwster en tevens werkzaam in Frankrijk. Het beeld is geïnspireerd op een schilderij uit 1967 ‘Hippopotamus’ van Mel Ramos.
Het werd geschonken door het MBO, de Nederlandse Financierings Mij. voor Bedrijfsobjecten,
onthuld tijdens de feestelijke opening 27 mei 1982, die drie dagen duurde, van het nieuwe winkelcentrum.

1982 Betonnen zitbank en mozaïektegels Struytse Hoeck
Akelei Hertzberger
Geboren in Amsterdam, woont en werkt er nog steeds. Oudste dochter van de architect Herman Hertzberger. Is interieurarchitecte en ontwerpster. Zij was de coördinator van het mozaïektapijt op de plek van de Bijlmerramp. Een ieder kon een mozaïektegel maken ter nagedachtenis. Ze ontwerpt sieraden waar de symboliek het uitgangpunt is.

1983 Cortenstalen object Kooilaan/Vloedlijn
Margot Zanstra
Het object is vijf meter hoge vouwvorm, origami in staal.
De kunstenares is geboren in Laren 1919. Volgde in Parijs haar balletstudie en werd danseres, choreografe en balletmeester. Huwde in 1964 met de kunstenaar Piet Zanstra en stopte met haar balletcarriëre. Ging zich richten op beeldhouwen.
In 1967 schreef zichzelf in de Nederlandse Kring van Beeldhouwster. Woonde en werkte in Amsterdam en overleed aldaar in 2010.
Haar werk is overwegend abstract. Materiaal: brons – roestvrij staal – cortenstaal – aluminium en kunststoffen. (cortenstaal, is ijzer gemengd met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Even sterk als roestvrij staal.

1983 de Sprong RVS plastiek Burg. Van Aarsebrug
Joppe Hooreman
woonde en werkte in Frankrijk. Zeven meter hoge sculptuur materiaal RVS. Het symboliseert de vaste verbinding met de overkant als groeigemeente van Hellevoetsluis.

1983 Bronzen maskers De Nieuwe Veste
Rob Philippi
De kunstenaar geboren in Culemborg 1957 is schilder en beeldhouwer. Kunstwerken in de openbare ruimten en in particuliere bezit. De maskers zijn ontworpen voor het theater de Oude Veste, maar zijn meeverhuisd naar de nieuwe locatie in het cultureel centrum.

1984 Kralensnoer/klootjeslijn Groote Dok West
Roel Teeuwen
geboren in 1946 te Alblasserdam. Studeerde aan Academie in Rotterdam. Vanaf 1969 is hij werkzaam als beeldhouwer. Actie op bestuurlijk gebied. Heeft jarenlang gedoceerd. Zijn werk is over het gehele land verspreid. Zijn vrouw Marry Teeuwen is ook een succesvol kunstenaar. Zij ontvingen een 2015 een Koninklijke onderscheiding.

1985 Vlaggen textiel achter glas Hal van het gemeentehuis
Marte Röling
Geboren 1939 te Laren. Haar ouders waren beiden kunstenaars. Ze volgden haar opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Snel succesvol in Europa en Amerika. Maakt grote werken en grote sculpturen. Ontwierp decors, kostuums, platenhoezen, postzegels, enzovoort. Haar materialen zijn glas, metaal, steen, verf of kunststof. Ze leefde samen met Hans Koetsier tot ze Henk Jurriaans ontmoette.
Ze bleef 36 jaar tot zijn dood bij hem. De drie andere vrouwen van Henk leven nu nog steeds samen met Marte, op de boerderij in Uithuizen. Runnen het succesvolle kunstbedrijf. Door het hele land bevinden er werken in de openbare en particuliere ruimten van deze uitgesproken persoonlijkheid.

1985 Natuurstenen Poort en Staalplastiek Tuin gemeentehuis
Nout Visser
De kunstenaar is geboren in 1944 te Den Haag waar hij studeerde aan de Academie. Maakt monumentale kunst in opdracht. Materiaal gebruik graniet – staal – baksteen en bomen. Centraal staat interactie tussen omgeving in kunst. Cultuur/natuur als inspiratiebron. Vele steden in Nederland heeft werk van hem in de openbare ruimte.
Het vrije werk behelst schilderijen en tekeningen.

1985 Wandplastiek Raadzaal van gemeentehuis Oostzanddijk
Co Westerik
De befaamde kunstenaar is geboren te Den Haag in 1924. Studeerde aldaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zijn werk, bestaande uit schilderijen, aquarellen, tekeningen etsen en litho’s zijn opgenomen in de collectie van diverse Nederlandse musea. Ontving de nodige prijzen.
Het wandplastiek is gemaakt met Cement en acrylaatverf. De voorstelling behelst een ridder in wapenrok en beschermt de vesting. De Lans verwijst naar het Voornse kanaal.

1987 Bronzen beeld: ‘de rattenvanger van Hameln’ Glasisweg
Jan van Halsteren
is de beeldhouwer (1935), brons op bakstenen sokkel. Geschonken aan de gemeente Hellevoetsluis door de woningbouwvereniging ‘Volkshuisvesting’. Uitgevoerd in steen 1962. De bronzen uitvoering werd gemaakt in 1987. Ter ere van het 50- respectievelijk 75jarig bestaan. Gesigneerd en [beeldmerk] 1987 Scheveningen [= Bronsgieterij & kunstatelier ‘De Paardenstal’. Het volksverhaal, beroemd geworden door de gebroeders Grimm, gaat vermoedelijk terug tot de 13e eeuw. De eerste geschreven bron dateert 15e eeuw. De legende is in de loop der eeuwen aangepast. Het komt hier op neer: de rattenvanger kwam naar Hamelen op een rattenplaag te bestrijden. Het stadsbestuur beloofde betaling, maar weigerde toen de vanger zijn werk had gedaan. Uit wraak lokte hij met zijn fluitspel 130 kinderen naar een grot en sloot ze op.

1988 Bronzen beeld ‘Jan Blanken’ Baantje in de Vesting
Jos van Dormolen
Deze kunstenaar geboren 1926 woonde en werkte in Rotterdam en had daar ook zijn opleiding gedaan. Hij was beeldhouwer, glasschilder, wandschilder en keramist. Zijn werk bevindt zich op verschillende plaatsen in ons land.
Overleed in 2011.

1988 Betonnen Enveloppe met stempel uitvergroot Bevind zich voor de entree van het Postkantoor aan de Herman Heijermanstraat. Het gebouw staat inmiddels leeg en is te koop. Nog geen gegevens betreffende het kunstwerk.

1989 Bronzen plaquette van Koning-stadhouder Willem III Oostzanddijk
Willem Verbon
Op de rechtermuur van de entree van het gemeentehuis zijn aangebracht een ronde reliëfplaquette en een vierkante plaat met verklarend tekst: als herinnering aan het Willem en Mary jaar, 1988-1989.
De stad herdacht, gesteund door de inzet van velen, onder het bestuur van burgemeester A.P. van der Jagt, 1986-1990, dat stadhouder Willem III van hier uitvoer met zijn vloot van de gezamenlijke admiraliteiten voor de historische tocht naar Brixham, Engeland, in 1688. Koning-stadhouder Willem III (Den Haag 14 november 1650 – Kensington Palace 8 maart 1702), bestuurde vanaf 1672 als stadhouder Willem III van Oranje Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre en Overijssel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1677 trouwde hij met Maria Stuart, de oudste dochter van de in 1685 koning geworden Jacobus II van Engeland en dus zijn volle nicht (Willems moeder was Maria Henriëtte Stuart, de Engelse Princess Royal). Vanaf 1689 regeerde hij samen met zijn vrouw over Engeland, Ierland en Schotland. Toevallig was zijn regeringsnummer (III) hetzelfde voor zowel Oranje als Engeland. Als koning van Schotland stond hij bekend als Willem II.
De beeldhouwer Verbon, werd geboren in Rotterdam 1921. Maakte beelden voor de openbare ruimte in en rond Rotterdam. Vooral historische figuren Bekende werken zijn het ruiterstandbeeld van graaf Willem IV, Beb van Klaveren, Churchill en Koningin Wilhelmina. Veel werk kwam tot stand in nauwe samenwerking met zijn levensgezel Kees van der Sluis. Verbon overleed in 2003.

1990 Beschilderde sculptuur rotonde A.I. laan
Govert Heikoop
De kunstenaar (1951-2007)studeerde aan Rietveld academie in Amsterdam en in Amerika.was beeldhouwer schilder, etser en meubelmaker. Maakte objecten met een huid van vliegtuigtriplex, beschermd door een epoxylaag er onder spanten en lijm. Ze ogen licht, speels en open. Hij noemde zich een beeldbouwer. Het is ontworpen voor het Medisch Centrum in de Struytse Hoek, het object was op de dakrand bevestigd. Toen het gebouw een andere functie kreeg werd de bevestiging van het kunstwerk aangepast en herplaatst op de Rotonde. De auteur Frank Herzen noemde het ‘de hartklep’.

1992 Betonterrazzo plastiek ‘Twee Hondjes’ Helinium
Hans Koetsier
geboren in 1930 te Utrecht. Aanvankelijk werkzaam in de reclame. Kreeg een relatie met de kunstenares Marte Röling. Gaat dan schilderen en ontwikkeld zich als een conceptuele kunstenaar, behorende bij de Fluxusbeweging. Een kunststroming ontstaan in 1961 te New York. Het staat voor voortdurende verandering. Grenzen tussen beeldende kunst en muziek verdwijnt. De ‘Performances’ als momentopnames, waar het publiek bij betrokken wordt, komen op. Hij maakte ook grote muurschilderingen. Werk van Koetsier is aangekocht door Stedelijk Museum Schiedam. Beelden zijn te vinden in Almere, Hardewijk, Utrecht en Weesp. Het plastiek bij het Helinium is geïnspireerd op de H van Helinium en de theaterschool, die daar destijds haar onderdak had ‘Twee hondjes’. Genoemd naar een dichtregel, uit het Duits vertaald door Michel van er Plas. Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen. Hans Koetsier overleed in 1991.

1992 Bronzen plastiek Struytse Hoeck winkelcentrum
Willem Verbon
Een reliëffragment op zuil hoogte 8 meter, betreffende de spiegel van een van de admiraliteitschepen van Koning-stadhouder Willem III.
Achtersteven met open geschut luiken, centraal het wapen van de Admiraliteit op de Maze, met gekruiste ankers en de leeuw Van Holland met gravenkroon. Daarboven een schildknaap die het wapenschild van de Koning-stadhouder torst met koningskroon en een ceintuur voorzien van de garter-orde (hoogste Engelse ridderorde), verder de statenvlag met rechts vrouwe Fortuna en het geheel omringd door gestileerde lauwertakken.
Dolfijnen en leeuwenkoppen in lood gevatte ramen van het vertrek van de gezagvoerder, ondersteund door cherubijnen.
Geschonken aan de burgerij van Hellevoetsluis, op 23 oktober 1992 door Forminvest B.V., Blokker B.V. en Hillen & Roosen B.V.
Uit het register Resolutien van de H.M. Heeren der Verenigde Nederlanden van 28 oktober 1688 waarin de onderneming een vloot uit te rusten naar Engeland door de Staten Generaal werd goedgekeurd.

1992 Plein van Torbay en bank Struytse Hoeck winkelcentrum
Donald A.E. Duk
de beeldhouwer, schilder en graficus is in 1948 te Groningen geboren. Studeerde in Den Haag.
De bank verbeeldt het wapen van Torbay met de schilddragers, de zusterstad van Hellevoetsluis.

1993 Zitbankje met beeldje ‘de Waterkoning‘ Kinderboerderij Plattendijk
Berry Dohmen
geboren in 1956. Studeerde in Maastricht. Is keramiste en verdiepte zich in de raku-techniek.
Halfrond stenen bankje, het beeldje is van keramiek met bronzen elementen Het verhalende aspect staat centraal.
(Het beeldbankje is binnen de boerderij verplaatst naar een plek bij het water). Het beeldje blijkt inmiddels door de gemeente geschonken te zijn aan de kinderboerderij. Wanneer dit is gebeurd is onduidelijk.

1994 Speelkasteel ruïne School Kasteelpad 4
Maarten Dekker
‘Kunst als speeltuig voor de jeugd’: de beeldhouwer en schilder is geboren in 1950 te Wijdenes. Opgeleid aan de Rijksacademie in Amsterdam en Ateliers 63 te Haarlem. Materialen waar hij mee werkt is hout – steen – brons – cement en baksteen.

1993 Herinneringsmonument ‘de dijkdoorbraak’ 1953 Zeedijk Waterschap De Brielse Dijkkring Brielle
ter herinnering aan de watersnoodramp 1febr. 1953 op 1febr.1993 onthuld door dijkgraaf A. Noordermeer
beton en elementen van Cortenstaal.

1995 Mozaïeken kikkerzuil Plattendijk Kinderboerderij
Francien Bisscheroux
Zij studeerde in Maastricht beeldhouwen. Daarna bekwaamde zij zich in lastechnieken.
In 1990 kwam zij te wonen in Hellevoetsluis en ontwierp verschillende mozaïekprojecten veelal met medewerking van kinderen. Ze geeft ook les. De zuil is kortgeleden verplaatst van de Vuurdoorn naar de Kinderboerderij Plattendijk.

1996 Mozaïeken Wandreliëf ‘de vier jaargetijden’ Het Molbord
Francien Bisscheroux

1996 10 Messingplaten ‘Bladzijden uit het Verleden’
Hans Lemmen
geplaatst bij monumenten in de vesting. De poëzie is van Frank Herzen
De kunstenaar is in 1959 geboren te Venlo. Woont en werkt in België. Maakt bronzen en messing beelden. Maar vooral bijzondere bezielde ongrijpbare tekeningen.
Legt verbinding met oude culturen en hedendaagse samenleving. De messingplaten zijn als het ware openstaande deuren naar de bodem van de geschiedenis. De uitgefreesde gedichten, zijn van de auteur Frank Herzen, geïnspireerd op de monumenten.
De auteur geboren in 1933 te Haarlem, was in de eerste plaats dichter. Schreef daarnaast tientallen boeken, veelal kinderboeken, verleende zijn medewerking aan diverse kunstprojecten. Woonde vanaf 1988 te Hellevoetsluis en overleed in 2007 alhier. Het Woordbouwerplein, waar de bibliotheek staat, is vernoemd naar het eerste bekroonde kinderboek van zijn hand. ‘De zoon van de woordbouwer’. Uitgegeven in 1969.

1996 Waterplastiek ‘A Powerfull Silence’ de Vijver aan de Plataanlaan
Wies de Bles
geboren in 1941 Den Haag studeerde aan de Vrij Academie aldaar. Beeldhouwer en omgevingskunstenaar. Het is ontworpen als een drijvend object van RVS met hout, maar door technische problemen en enkele malen half onder water verdween, is het vastgezet. Werkt in Borssele.

1996 Geometrisch sculptuur Henk Crouwel
schilder en beeldhouwer (1930), geel poedercoated staal – afmeting 7 x 3.5 x 10.25 m. Eerst docent pas op latere leeftijd gaat hij zicht met kunst bezig houden. Zijn werken zijn constructivistisch en behoort bij de geometrisch-abstracte stroming. Kleuren spelen in grote rol in zijn werk. Het is door stichting Push gewonnen bij het tv programma van de AVRO’s Kunstblik 1998.

1997 JOP Burcht bunker Plataanlaan
Carla van Hoof
Jongeren Ontmoetingsplaats. Door gemeenten gecreëerde hangplek voor hangjongeren.
Er werd een wedstrijd uitgeschreven waarvan er drie zijn uitgekozen en uitgevoerd, echter twee ervan zijn inmiddels weggehaald, wegens vernielingen. (De Kulck Noord- basketbalhuis van Ray Mensink en Kooisteebos van Ulrich Roldanus.

1997 ‘t Ommetje met ‘poepend hondje‘ van metaal, middengebied Wittenshoeck
Krijn Giezen
Het plein werd ingericht als hondenuitlaatroute met in haar midden ruwe houten speeltoestellen. (De bewoners waren er fel op tegen, zij wilden liever gekleurde plastic exemplaren).
De kunstenaar geboren in 1941 te Noordwijk aan. Studeerde aan de Academie in Den Haag. Leerde in Frankrijk tapijtweven. Een veelzijdige kunstenaar. Hield zich bezig met assemblages, land art en conceptuele kunst. Verhuisde in 1990 naar Magny-en Bessin aan de Normandische kust. Maakte grote reizen binnen en buiten Europa en werkte in IJsland, New York en China. Inspiratiebronnen waren duurzaamheid, voedsel en afval.
Geboeid door elementaire levensbehoefte wonen – werken – koken – kleden. Zijn werk bevindt zich in menig museum. Hij overleed 2011 in Frankrijk.

1997 Brons ‘Spelende dolfijnen’ drie dolfijnen op hoge betonnen zuil Struytse Hoeck.
Willem Verbon
eigendom van winkeliersvereniging?

1998 Waterornament ‘Vier windstreken Landhoofd
Albert Verkade
geboren in 1945.Opgeleid als opticien. Ging erna studeren aan de Rotterdamse Academie. Maakt naam met schilderen. Onderneemt reizen en zoekt de stilte. Begint weer met ruimtelijk werk. Grote kennis van materialen en gebruikt beton ijzer -glas en rubber. Geometrische vormentaal, helder en eenvoudig. Het kunstwerk geplaatst in een vijver bestaat uit een vier meter hoge betonnen paal waar water langs stroomt. Bekroont met vier pijlen en verwijst naar het maritieme verleden van de vesting.

1998 Het ‘Zeealgje’ Pseudopalmata Plaatstalen plastiek Brielse Straatweg 1
Jerome Symons
(1949) naast het beeldhouwen maakt hij videofilms, doceert en publiceert. Plaatstalen object, de voet rust op een zwerfsteen. De auteur en dichter Frank Herzen schreef bij de onthulling van het kunstwerk pseudopalmata. een gedicht. Een marmeren sokkel met het ingefreesde gedicht op een koperen plaat stond voor het kunstwerk. Tot twee keer toe werd de plaat ontvreemd en het marmer beschadigd. De gemeente heeft inmiddels de restanten verwijderd.
In mei 2016 is het marmeren zuiltje met het gedicht teruggeplaatst.

Kleine zeeheld
Kleine pseudo waterpalm, dapper wier,
als kunstwerk van de schepper rust je hier.

Zwerft rusteloos door de wereldzee,
lift met de barken en fregatten mee.

Reist van de Lage Landen naar Batavia,
kiest de golfstroom naar Straat Florida.

Herinnert zich verhalen van veroveringen
als Piet Heyn, waarvan de kinderen zingen.

Zonk met het schip, vernield door averij,
hoorde menigmaal de roep tot muiterij.

Vocht met Tromp, de Ruyter, kende Bontekoe,
voer met Tasman naar het Zuidland toe.

Reist nu niet meer, voer veilig thuis
en zette vaste voet in Hellevoetsluis.

Frank Herzen

1998 ‘de Bomen’ Staalplastiek Provincialeweg/Vingerlingseweg
Ray Mensink
Architect te Amsterdam.
In het kader van de Cultuurregio verrees er langs de Noorddijk een kunstwerk van vijftien stalen buizen van vier meter hoog. De uitleg van de kunstenaar: het werk staat voor de grens tussen stoppen en doorgaan. Tussen bebouwd en gecultiveerde natuur. Tussen stad en polder, tussen stad en Botlekgebied.

1998 ‘Bezemwagentje’ (Stratenvegertje)
Sander Rood
In het kader van het Groen Groei concept werd er op het schoolplein van het ‘Schrijvertje’ een het speeltoestel geplaatst.
De kunstenaar geboren in 1973 te Alkmaar. Opleiding aan de Haagse Academie. Thema’s waren de verstoorde relatie van de mens en zijn omgeving en verhouding tussen cultuur en kunst. Zijn ruimtelijke objecten waren vaak speels en het element humor was altijd aanwezig. Zijn werk is op verschillende plekken in Nederland terug te vinden.
Hij overleed na een kort ziekbed in 2009.

2000 ‘Rubber Zeebeest’ Helvoet BV Sportlaan
Auke van der Beek
In 1956 te Rotterdam geboren. Werd beeldhouwer. Het 2.70 lange zeebeest werd onthuld bij het 50jarig bestaan van
de Rubberfabriek. Cadeau gedaan door het personeel van de fabriek. De kunstenaar heeft er jaren aan gewerkt en pionierswerk verricht. De houten mallen, de gemaakt dienden te worden waren kunstwerken op zich . Door de gecompliceerdheid van het project is TNO er bij betrokken geweest om een procedé te ontwikkelen voor het verwerken en vormen van rubber.Het zeebeest bestaat uit vier lagen rubber wat om een houten mal gegoten is.
Velen pogingen mislukte. Het weegt 538 kilo is hol en aaibaar

2000 ‘Ganzenbordproject‘ O.B.S. Het Palet Jachthoornpad
Francien Bisscheroux
Ook gemaakt met medewerking van kinderen uit groep 7 en 8

2001 Pleinontwerp Kunstencentrum Opzoomerlaan
Jan Hein Daniëls
geboren in 1946. Studeerde monumentale vormgeving aan de Hogeschool te Arnhem. Zoekt kunst in relatie tot architectuur, stedenbouw en theatervormgeving. Tegenwoordig richt hij zich op lichtkunstwerken als een ode aan het Hollandse licht. Hij woont en werkt in Amsterdam.

2005 ‘Zeehelden’ bronzen plaquettes Burgm. Van der Jagtkade
Willem Verbon
Bevestigd op een muurrestant van de voormalige Marinewerf.
Michiel A. de Ruyter – Piet Hein – C.C. Evertsen – A. Herbert 1ste Graaf van Torrington – Maarten H. Tromp
Onthuld in 2006
Deze ‘Zeeheldenmuur’ is een initiatief van de stichting William & Mary Hellevoetsluis en gefinancierd door particulieren.

2006 ‘Matroos met Kijker’ plaatstaal Burgm. Van der Jagtkade
Gunnar Daan
Staat op dak van een woningencomplex
Hij is geboren 1939 te Plasmolen (bij Groesbeek Limburg). Studeerde aan de technische universiteit te Delft. Werd architect en beeldend kunstenaar. De loods (een omgekeerd schip) op het droogdok, is van zijn hand.

2012 Ruimtelijk Object van Cortenstaal aan zuidoostzijde van het front Kazerne Haerlem 
Ruud van de Beele
Opengeslagen boekwerk op pedestal met de plattegrond van de vesting en tekst:
restauratie Verdedigingswerken Front I-II vond plaats in 2010-2012 tijdens de bestuurlijke periode van de burgemeester Corstiaan Kleijwegt. De feestelijke oplevering werd verricht op 26 juni 2012.
De kunstenaar van de Beele is geboren in Sevenum 1949. Opgeleid als loodgieter. Daarna opleiding Vrije richting Academie Eindhoven. Op een aantal plaatsen in Nederland staat ruimtelijk werk. Verder houdt hij zich bezig met schilderen.
Inspiratiebron is het Limburgse landschap. Een reis naar Marokka.
Voor het grafische gedeelte is Susette van Sprundel verantwoordelijk.
Afmetingen van het object hoogte 130 meter breedte 0.50 meter onder supervisie van Fa Tak architecten.

2013 Koningsboom met sierhek Kerkhoekstraat
Margot Berkman
De Lindeboom is geplaatst naar aanleiding van de kroning van Willem Alexander.Voor deze plek is gekozen, omdat in Nieuwenhoorn, het Koninginnedag-comitie traditiegetrouw, sinds jaar en dag de activiteiten verzorgd. Het sierhek is rond en heeft een doorsnede van 2 meter en is 1.20 meter hoog. Het ontwerp verwijst naar de Oranjeboom, Het materiaal is hoogglans aluminium en met de hand gepolijst. Als verwijzing naar de positie van de Oranjes in onze maatschappij.
De kunstenares, ruimtelijk vormgever en beeldhouwer, is geboren in 1964 te Rotterdam. Studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Woont en werkt sinds 2012 in Oostvoorne, Verder geeft ze lezingen en lessen kunsteducatie bij projecten. Haar speelse objecten zijn in heel Nederland terug te vinden.

2014 ‘De tien bladzijden uit het verleden’ van Hans Lemmen en Frank Herzen, hebben een grondige opknapbeurt gekregen en vandaalbestendig gemaakt. Een gestolen plaat is opnieuw vervaardigd en geplaatst. Een folder met een wandelroute langs de platen is verkrijgbaar bij:
OpVoorne-Putten VVV marketing. TOPVoorne.

2015 Herplaatsing van het ‘poepende hondje’ van
Krijn Giezen en Het ‘bezemwagentje’ van Sander Rood.
Het hondje stond eerder op het ‘Ommetje’ aan de Ploegschaar, maar na een herinrichting van de plek verdween de hondenuitlaatroute en werd het kunstwerk in de opslag geplaatst. Nu staat het hondje bij de Zalm/Bliek.
Het ‘Bezemwagentje’, van Sander Rood stond eerder bij het Schrijvertje aan de Genestetlaan 2. Door Nieuwbouw van de school stond het een aantal jaren in de opslag. Nu herplaatst en aangepast aan de veiligheidswensen van de warenwet, op de speelplaats van ‘t Ommetje.

2016 ‘Veteranenmonument’ van Peter Vermaat. Het monument bevindt zich achter het muurrestant van de voormalige Marinewerf bij het Willem een Maryplein. Het is gemaakt van 9 platen Cortenstaal. Het kompas op de negende plaat staat symbool voor alle overige en toekomstige missies. In overleg met de lokale veteranencommissie, is het ontworpen door de Hellevoetse veteraan Peter Vermaat en werd onthuld op 9 juni 2016.


Kunstwerken Ravense Hoek 2001-2007 vijf kunstenaars zijn er bij betrokken.

‘de Groene Poort’, dateert 2002, 10 meter hoog gegalvaniseerd De kunstenaar is Sjoerd Buisman, conceptueel kunstenaar en beeldhouwer (1948), op een terp een buizenconstructie van gegalvaniseerd staal 10 meter hoog, symboliseert de bescherming van de Ravense Hoek. Oorspronkelijk was er gebruik gemaakt van leilinden, bij uitstek de boom die zorgt voor bescherming en luwte. Door de hete zomer van 2002 groeide het niet. Er werden in 2008, moeraseiken geplant en de grond van de terp sterk verbeterd. Inmiddels begint het bomenscherm vorm te krijgen. De kunstenaar liet zich in de jaren 70 en tachtig inspireren door levend materiaal wat aansluit bij de kunststroming ‘Landart” ontstaan eind jaren zestig. Tegenwoordig maakt hij beelden van hout – brons – staal en beton, gebruikt nogal altijd groeivormen als inspiratiebron.

Bronzen ‘artefacten’: dateert 2002, In zijn totaliteit heeft de kunstenaar Egon Kuchlein 9 bronzen plaquettes gegoten.
de kunstenaar (1958) is omgevingsontwerper en architect. De ontwerpen, milieubewust, levensloopbestendig, aanpasbaar en de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. Het is als het ware een ‘gestolde bodemvondst’. De bestratingspatronen zijn er op aangepast.:
1)Artefact: (schaar) Rondostraat
2)Artefact: (zeis of ploegmes). Rondostraat/Volantestraat
3)Artefact: (potscherf). Monnikenweide
4)Artefact: (dobbelsteen) Turfweide
5)Artefact: (wiel) Uithofweide
6)Artefact: (potscherf) Plaggenweide
7)Artefact: (kruik) Heer van Voorneweide
8)Artefact: (bats) Heer van Borselenweide
9)Artefact: (potscherfbodem) Donjonweide

Archeologisch Plein ‘Ode aan de Oosthoek‘: 2002 het is een afspiegeling van de toenmalige begraafplaats en is gerealiseerd door, beeldhouwer en schilder Jan Ros (1961). Architectuur en de bebouwde omgeving zijn regelmatig terugkerende onderwerpen. Woont en werkt te Amersfoort. Begraafplaats van 143 mannen, vrouwen en kinderen uit de 13e eeuw. Door archeologen met zorg onderzocht. Het archeologische plein verbeeldt een gedeelte van de wetenschappelijke opgravingskaart, waarop de graven met documentatienummer staan ingetekend. In 2008 is het compleet vernieuwd en kindvriendelijke gemaakt door een verende vloer neer te leggen.
Een deel van de letterbanken zijn wegens ontbrekende financiële middelen nog niet uitgevoerd.

Drie keramische figuren: zij stellen voor, de Jacht, de Landbouw & de Veeteelt en de Visserij dateert 2003. De Rode Kruislaan: van kunstenaar Francien Bisscheroux, in samenwerking met kinderen. De drie figuren zijn losjes geïnspireerd op het kunstwerk de Burgers van Calais. De beroemde beeldgroep van Rodin.
Francien studeerde in Maastricht beeldhouwen. Daarna bekwaamde zij zich in lastechnieken.
In 1990 kwam zij te wonen in Hellevoetsluis en ontwierp verschillende mozaïekprojecten veelal met medewerking van kinderen. Ze is tevens docente..

De mozaïekbank: 2007 is 6 meter lang, eveneens een gezamenlijk project van Francien Bisscheroux en kinderen. De voorstelling verwijst naar de monniken. De uithof en de bestuurders van Hellevoetsluis. De toenmalige burgemeester en de amateur-archeoloog de heer J. Toledo zijn duidelijk te herkennen.

De brug: met tekst van een oorkonde uit 1220. Kunstenaar Kees Wevers (1949-2008) Het leuningwerk van RVS is gebeitst en voor behandeld. Van uitgefreesde tekst voorzien en de eindbehandeling door keramisch parelstralen, voor een glad en zijdemat resultaat. De 13e eeuwse tekst behelst het contract tussen Theodorik, Heer van Voorne en de cisterciënzermonniken van Ter Doest, zij kregen het Oosthoekgebied in eigendom.

Woontoren:
 eveneens van Kees Wevers. De impressie van het woontorenfundament uit de 13e eeuw, gebouwd door de Cisterciënzermonniken, bestaat uit een vormgegeven rand van zwart gepigmenteerd beton, met aan de bovenzijde een uitgehakt reliëf van ravenzwart graniet. Dit reflecteert door zijn spiegelende glans een deel van het daglicht op de gepolijste delen. Het ongepolijste deel en het beton gaan in de loop van tijd meer kleurschakeringen vertonen. De brug dekt een hoek van de oorspronkelijk fundering af. Dit snijpunt tussen heden en verleden vormt een extra aandachtspunt in de uitwerking van het beeld. De verschillen in hoogte van de grond verwijst naar het terpeiland en de gracht rondom de woontoren.

RVS doosletters: 2007 Centraal park Ravense Hoek ontwerper Taco Meeuwsen. De maker van het lettertype Gill Kayo, is de Engelsman Eric Gill. Het geheel is gerealiseerd door segno d’Arte B.V.

Een uitgave van de gemeente Hellevoetsluis ‘De kunst van het graven, een open boek’, betreffende het Ravense Hoekproject is gerealiseerd in 2003.

Hellevoetsluis maart 2016
Auteur: Anja Pieké