Model van ‘s Lands schip Euridice

Model van een fregat met 32 stukken.
Herkomst: s’Landswerf Rotterdam, ca. 1802.
Instructie model: gebruikt materiaalhout, ijzer, messing, koper, touw en textiel.
Afmetingen: 315 x 230 x 106 cm. ( l x b x h )
Schaal ca.: 1 : 25.
Inscriptie: EURIDICE 1802
Verzameling: Rijkswerf Amsterdam.

Beschrijving van het model:
getuigd blokmodel van twee op elkaar gestapelde helften, het geheel is in een slechte staat. Het model heeft 24 stukken op he tussendek, het totaal aantal geschut- en ventilatiepoorten komt op vijftig, plus nog tien geschutplaatsen op het open bovendek.
Het model heeft drie lagen, onderdek, tussendek, met gesloten bakdek en halfdek met loopgangen.
Het schegbeeld is een staande vrouw met geheven armen. Het galjoen is versierd met snijwerk heeft zes gemakken, de gewelfde spiegel twee geschutpoorten. Hekwerk en galjoen zijn voorzien van mythologische figuren en ranken, de zijgalerijen met wapentrofeeën.
Het rechte roer met vierkanten roerkoning, stuurwiel op het halfdek voor de bezaansmast, het model is uitgerust met twee ankers met dubbele ankerkettingen, twee kaapstanders, twee pompen en een scheepsbel.
De verschansing is voorzien van een netwerk. De huid onder de waterlijn is gekoperd. Het model heeft een driemastertuig, zonder zeilen.

Doel van het model:
het model heeft aanvankelijk tot instructie gediend op het Instituut der Marine te Feijen oord (Rotterdam), daarna bij de Utrechtse hoogleraar wiskunde J. F. L. Schröder, toenmalige directeur van het instituut. Na zijn dood kwam het via ktz. A. A. Bolken in de verzameling van de Rijkswerf te Amsterdam terecht.

N.B. Het fregat Euridice, lang 145 voet (45.5 m.) werd in 1801- 1802 te Rotterdam gebouwd door P. Clavimans Jz., naar een ontwerp van P. Clavimans. Het was het eerste schip dat in het droogdok van Hellevoetsluis dokte, dat was op 13 september 1806.
Deze fotoserie kwam tot stand in samen werking met het Scheepvaartmuseum Amsterdam en de heer W. Polak, die verantwoordelijk is voor de foto’s van het instructie model ‘Euridice’.

L.B. spiegel, hakkeboord / R.B. galjoen met schegbeeld, luizenplecht
L.M. zicht op het voordek met scheepsbel / R.M. zicht op het achterdek
L.O. grote mast / R.O. bazaanmast

meerdere foto’s zijn op aanvraag verkrijgbaar.
redactie en foto bewerking: A. C. Pieké.

Bronnen:

-ARA 2-12-01, Exh.26/6/1821 N16, 7/6/1859 N60 &16/1859 N25.
Modellen: MC 204, MC 313, MC 589.
Hellevoetsluis25-06-2012.
J.C.H. Jansen